Nyheder

Beretning fra DM og NM 2010

Danmarks mesterskabet blev i år holdt i Högsäter, Sverige - 100 km nord for Göteborg. Fra dansk side var 6 konkurrencehold og 3 fiesta hold tilmeldt. I det Nordiske mesterskab var de danske hold oppe mod 8 svenske hold. Desværre var der ingen norske eller finske hold tilmeldt. For at afsløre resultatet først, så blev svenske Peter Olsson nordisk og svensk mester, og Philip Mundt blev danmarksmester med Christoffer Mundt på 2 pladsen og Henning Sørensen på 3 pladsen.

Stævnet var lagt an fra onsdag til lørdag. Første flyvning onsdag morgen blev dog ikke til noget, da det hele natten og morgenen regnede kraftigt. Som altid op mod et stævne, så var vejrudsigten blevet gransket grundigt, og forventningerne til vejret var ikke høje, da vi startede. Faktisk var vi bekymret for, om der overhoved kunne flyves to flyvninger på de 4 dage. Men i ugens løb var der huller nok i skyerne og bygerne til, at vi kunne flyve 4 gange.

Briefing med orgelmusik
Før vi nåede til første flyvning skulle vi lige igennem general briefingen. Briefing lokalet var byens kirke, hvor der var blevet bygget specielle borde, der kunne ligge hen over kirkebænkene. Det var ikke det eneste utraditionelle, idet sognets præst benyttede lejligheden til en kort prædiken samt at der skulle synges salmer og spilles på orgel.

Det var generalbriefing på en ny måde, men alle sjungede med på dansk/svensk på de to salmer, og det er nok det flottest briefing lokale hidtil.

Et stævne efter svensk model med stor lokal opbakning
Stævnet var primært svensk arrangeret, og der var udfordringer for de danske hold og måder og forhold, som vi ikke var vant til. Faktum var, at vi fik 5 flyvninger med 11 taks, og fandt de tre mestre, og det var formålet med stævnet. Så må piloterne fortælle om frustrationer en anden gang.

Hvad stævnet muligvis havde manglet i godt vejr og sikker stævneledelse, så var der ingen mangler, når det kom til støtten fra lokal samfundet. Arrangøren Dalslandsballonklub har mange aktive medlemmer og de hjalp på alle mulige måde. Alt fra at lave mad til at hjælpe med at tanke. Vi følte os velkommen.

Kombination af logger og observatør
Brug af loggere var også et nyt element ved dette års DM /NM. To hold havde tidligere stiftet bekendtskab med denne type logger, men for resten var det en helt ny lille maskine. Ballonloggeren er speciel, idet at den er udviklet udelukkende til ballonsport, og at den skal sidde i kurven, og skal betjenes undervejs. Den har en knap til at lave elektronisk markerdrop ,og man kan declarer mål på den under flyvning. Det giver pludselig mulighed for 3D taks, og letter opmålingsarbejdet på visse task typer, når man udelukkende dropper marker elektronisk, bl.a. på en Elbow. Loggeren blev ikke udnyttet til fulde til dette stævne, men som et hold, der har fløjet 3 stævner med den nu er erfaringerne, at den er rigtig velegnet. Man skal dog lige lære den at kende, og blive fortrolig med den.

Udover loggerne var der også observatører. De danske hold havde fornøjelsen af svenske observatører, hvilket var med til at øge ballonsammenholdet på tværs af nationalitet, som kun observatører kan.

Første flyvning – endelig 13 balloner i luften
Onsdag aften var vejret endelig til flyvning. Stævneleder Bengt Stener udskrev tre taks, og individual launch point. Der var ret meget vind, og det tog lang tid for at finde et startsted. Alle holdene blev ved med at køre op og ned af den samme vej, og på skift at flytte sig 2 km nordligere eller sydligere. Vores hold var lige så meget i tvivl, og vi besluttede først startplads kl. 18:42 med seneste start var kl. 19:00. Så det blev til en super hurtig opsætning, og vi lettede kl. 18:59:20. Ballonerne kom godt ind over de to første mål, men tredje taks lå lagt uden for vindretningen, og det blev til et par kilometer for de fleste. Så en god start og man kunne mærke på stemningen, at der var glæde over, at stævnet var i gang.

Anden flyvning – tre task en småtåget morgen
Torsdag morgen var vejret igen på ballonernes side. Klokken 04 mens det stadig var mørkt, blev briefingen givet, - 3 task på denne flyvning. En Judge Declared goal, en Fly On og en Hezitation Waltz.

Der var fællesstart. Vi er første hold på startstedet, og var på trods af den opgivne koordinat i tvivl om startstedet. For det var kun en meget lille mark med meget højt græs. Og da det havde regnet i flere dage var marken plaskvåd. Men det var der, og vi fik lagt balloner tæt og pakket ud. Launch blev dog skubbet flere gang pga. tåge, og der var stor forvirring, da det sorte flag pludselig blev hejst. Det viste sig dog, at det var en fejl, og at de ville kalde til en supplementary briefing. Alle stod og lurepassede på startfeltet, men i luften kom alle. Igen var der god styrbarhed og ballonerne kom godt ind over. På task 4 blev Kurt Koefoed-Toft nr. 2 og bedste dansker med 1,66 m, på taks 5 fik Philip Mundt 1.000 point for 3,38 meter og Philip tog også 1.000 point på task 6.

Flyvningen torsdag aften var blevet aflyst pga. for meget vind, og kraftig regn. Vi ventede på startstedet i 2 timer, men så kom bygerne nærmere og flyvningen blev aflyst. Startstedet var endnu en meget våd mark, hvilket betød at flere af bilerne og trailerne sad fast.

Tredje flyvning – tre task, fire marker drop
Fredag morgen var igen et fællesstartsted. De tre task var Judge Declared Goal, Maximum Distance Double Drop og Fly On.

Alle kom godt ind over Judge Declared goal, og den efterfølgende Maximum Distance Double Drop var over et rigtig stort område. Peter Olsson blev bedst med 4.880 meter, og Philip og Christoffer scorede begge 4.860 meter mellem de to markere, og mange af holdene lå rigtig tæt. Der var problemer for stævneledelsen at score denne task. Observatørerne var også på arbejde. For at få det bedste resultat blev markerne selvfølgelig kastet helt tæt på kanten af området, og måtte hentes ud fra krat og buskadser af observatørerne.

Sidste task var en Fly On. Der var ikke mange mål at vælge, - det var enten skov eller skovsøer i flyveretningen, så mange havde valgt de samme mål. Der var også god styrbarhed, og alle balloner kom inden for 54 meter af målet, og vinderen af denne task blev danske Philip Mundt med 0,89 m.

Flyvningen fredag aften blev aflyst efter 2 timer på et fællesstartsted. Der var simpelthen for meget vind samt store regnvejrsbyger der lå i området. Selvom det har været en lang uge, så var vi alle klar og parate til endnu en flyvning, da vi mødte ind til briefing kl. 05 lørdag morgen. Det var sidste mulige flyvning, og der skulle hentes point eller holde sin føring.

Lørdag morgen – det hele skal afgøres
Stævneleder Bent Stener havde sat to task på dagens flyvning: fra et fællesstartsted skulle der først flyves en Pilot Declared og derefter en Hesitation Walz med tre mulig mål. Start tid var sat til 6.30.

Der var spænding på startstedet, og folk stod og så hinanden an. Det skulle dog vise sig, at det blev dem, der fløj først, der kom bedst ind over målene - for vinden drejede kraftigt mod højre under flyvningen.

Det skabte også spænding efter flyvningen, da man ikke vidste, hvad det ville betyde for ranglisten og dermed, hvem der blev Danmarksmester.

Og vinder blev…
Philip Mundt, som havde ligget som bedste dansker under hele stævnet. Han beholdt sin føring og blev Danmarksmester. Kun 53 point efter kom Christoffer Mundt. Henning Sørensen blev 3 dansker, så kom Lau, Kurt og Palle. Desværre gik titlen som nordisk mester til svenske Peter Olsson, der hele stævnet havde ført den samlede stilling. Og da der også var svenskere på 4 og 5 pladsen, så gik vandre pokalen også til Sverige.

Palle Vinther Olsen fik Cirkus Pokalen i kategorien Moral, for hans arbejde med et hold der består af elever. Og Lau Lauersens crew fik en pris fra de svenske observatører for teamspirit og hyggeligste følgehold.