Nyheder

Europamesterskabet i ballonflyvning er i gang

Vi har samlet holdet og udstyr og kørt til Lleida i Spanien. Fra lørdag til torsdag skal de bedste 82 hold i Europa konkurrere om titlen som Europamester.

Tre danske hold er med til EM. Vores DONG Energy hold med pilot Christoffer Mundt. Blue Ocean holdet med pilot Kim Larsen, og Tvind holdet med pilot Palle Olsen. De flyver alle tre i racerballoner. Christoffer og Palle har deltaget i flere EM og VM, og det er Kims første EM som konkurrencepilot.

Udfordringen i de kommende dage bliver at flyve mest præcis. Stævnelederen Claude Weber vil til hver flyvning sætte en række ”task”, og på hver task kæmpes der om maksimalt 1000 point. Når alle flyvninger er over, vil piloten med flest point vinde. Vi plejer at sige, at man skal have et gennemsnit på over 600 for at være med i toppen, og omkring 800 for at vinde.

Den anden helt store afgørende udfordring bliver varmen. Det er over 30 grader i dagtimerne og omkring 17 grader om natten. En varmluft ballon flyver på forskellen mellem temperaturen af luften i ballonen og uden for ballonen. Når det så er varmt udenfor, så er løftekraften for ballonen reduceret. Det er et stort problem især på aftenflyvningerne hvor det er varmt, her er løftekraften så kraftigt reduceret, at ballonen har svært ved at løfte kurven, med flasker og to personer. Det kan betyde at hvis det er for varmt, så kan kun piloten være i kurven. Det betyder en soloflyvning.

Byen Lleida ligger 160 vest for Barcelona i nordspanien. Den ligger inden i landet, i et område hvor der er fladt og meget tørt. Der er ikke ret meget vegetation, og der er flest områder/marker af grus, så det er faktisk et rigtigt fint flyve område.

Fredag aften var der åbningsceremoni. Det blev holdt på pladsen foran det middelalder slottet i Lleida, her var der udsigt over byen og landet omkring.