Nyheder

Mindeflyvning, Århus – den 25. september 2011

I april 2011 steg en flok balloner op fra Rosenborg for at fejre 200 året for den første danske ballonflyvning, fløjet af aeronaut Johan Peter Colding i 1811.

Henning og Bente i Aarhus Balloon Team fik tanken om, at denne herlige bedrift selvfølgelig også skulle markeres i Århus og derfor hidkaldte skaren af hjælpere til et møde i begyndelsen af juni, hvor vi planlagde, hvem der skulle stå for hvad.

Med opgaverne fordelt, lænede vi os tilbage og afventede det perfekte flyvevejr fra Mindeparken i Århus. Der blev dog en noget lang ventetid, da sommeren 2011 havde tænkt sig at blive en blæsende og regnfuld omgang. Der var tilløb et par gange til Mindeflyvning i løbet af sommeren, men de blev hurtigt annulleret takket være vejrguderne.

Så kom der pludselig en omgang ”indian summer” med et langvarigt højtryk over Danmark, og Mindeflyvning var dermed mulig. 15 balloner og deres mandskaber tilmeldte sig.

Deltagerne var: Henning Sørensen, Bente Laustsen, Thomas Jøhnk, Kim & Janne Paamand, Bjarne Chr. Jensen, Tina Stampe / Jan Andersen, Søren Eckhardt Poulsen, Christoffer Mundt, Morten Rasmussen, Jan Basse, Arne Jakobsen, Eskild Paamand, Ole Flensted, Karsten Andersen og Jens Carstensen

Der blev indkøbt muffins, boller, sodavand mv. og brygget kaffe og te. Telt med borde, hvide duge blev opstillet, så der kunne hygges om mandskaberne, efterhånden som de kom. Der blev også afmærket et stort område med minestrimmel for at sikre et passende arbejdsrum for ballonfolket.

Efterhånden dukkede piloter og mandskaber op til hyggelig komsammen. Ugen inden var hele Mindeparken blevet afspærret for kørende trafik, efter stigende problemer med bilister, der anvender plænen som kørevej. Henning havde heldigvis fået tilladelse og kode til afspærringen. Vagn havde fået tjansen at lunte lukke folkene ind og havde dermed den fortrinlige mulighed for en omgang drilleri ved bommen.

Det meste af eftermiddagen stod Mindeparken i sol. Ikke desto mindre var flere af piloterne henne og ”brokke” sig over at græsset var vådt, og vi ikke havde været over græsset med en hårtørrer. Herligt igen at være sammen igen.

Henning afholdt en lille briefing om dagens program og der blev klappet af Christoffer Mundt, som netop var hjemkommet fra EM i Spanien med en flot 8-plads. Alligevel stillede han op i Århus, selv om han nok ikke var sluppet helt af med rejsestøvet fra EM.

Piloterne fik placeret sig rundt på pladsen og gik i gang med at klargøre ballonerne og tilskuerne søgte hurtigt til ved afspærringen. En efter en rejste de smukke balloner sig, og solen der lige havde holdt en pause dukkede frem igen og fremhævede træernes efterårsfarver og ballonernes stærke farver. Der blev brugt lidt ekstra krudt på at inflate og samtidig holde kurvene på jorden for at publikum rigtig kunne få én på opleveren. Det var en herlig fornemmelse at befinde sig midt på pladsen og fornemme stemningen hos ballonfolket og publikum – en herlig stemning.

En efter en lettede ballonerne og fløj ind over Midtbyen, tæt ved havnen, videre mod Nordbyen, Skejby, Risskov. Hurtigt var de væk. Der var pæn højdevind på.

Vi på jorden fik hurtigt pakket det sidste sammen og fjernet afspærringen. Det var straks værre at komme derfra, da vejene ved Mindeparken var omdannet til en stor trafikprop. Men det lykkedes da og vi nåede da også at opleve nogle af ballonerne ud over Skejby. Også her var mange tilskuere, der havde parkeret bilerne i vejsiden. Flere var sikkert fulgt med inde fra Mindeparken for at få det hele med.

Henning og Christoffer landede på en stubmark ved Thomasminde nær Trige. Christoffer havde en journalist med fra TV2 Østjylland, og der skulle senere laves et direkte interview med Henning og Christoffer kl. 19.40 i Christoffers ballonkurv. Da Christoffer var landet 50 min før, kunne han tilbringe en rum tid i kurven med at holde liv i hylsteret. Der har været noget at kigge på for de billister, der kørte på den nærliggende Randersvej, og så var interviewet endda udskudt lidt. Men op hoppede en fotograf og der blev fyret lidt ekstra til Dong Energi-ballonen så den kunne svæve i strakt fortøjning, mens interviewet blev klaret. Derefter var det bare at få pakket Dong sammen i en forrygende fart i mørket, med lidt hjælp fra billygter.

Tak til KDA, som gav et tilskud til arrangementet, hvilket gjorde det muligt for Aarhus Ballon Team at arrangere Mindeflyvningen.

Tak til alle deltagere for en herlig dag!

Som en tilskuer spurgte mig: Øj, hvornår laver I igen et sådant arrangement??!

 

Links med videoklip og billeder: 

TV2 Østjyllands aftenudsendelse 25.9 kl 19:30 - Hovedindslag - Interview med Christopher Mundth og Henning Sørensen - klik her

JP-TV - lidt uskarp, men fin stemning - klik her 

Se billeder fra Århus Stiftstidende - klik her - klik her - klik her

Se Gert Kjeldals billeder - klik her 

Se Jakob Chors billeder - klik her 

Se Paul Chors billeder - klik her 

Se Birthe Bondes billeder - klik her

Se Johnny Koselas billeder - klik her