Nyheder

Verdensmesterskabet 2012 er slut

2012.08.26.2Verdensmesterskabet 2012 i USA har på alle måde været et rigtigt godt stævne. Dejligt flyveområde, god organisation, venlig befolkning og så er der lige den faktor som man ikke kan planlægge på men som betyder alt, nemlig godt vejr. Og hele ugen var det ballonvejr, så hvor man til andre stævner går og bekymre sig om man kommer ud at flyve, så var vi rolige og vidste hele tiden, at der ville blive flere flyvninger.  Ud af de 11 mulige flyvninger blev det til 10, det højeste antal til et EM eller VM i mange år. Der blev også slået en anden rekord og det var antallet af task (delkonkurrencer), idet vi fløj 30 task på de 10 flyvninger, derved var der 30.000 point at kæmpe om som max resultat. Vinderen blev amerikanske Nick Donner med 24030 point, sølv fik amerikanske Johnny Petrehn og japanske Yudai Fujita fik bronze.

Christoffer Mundt fik fløjet sig til en 38 plads, og Philip Mundt til en 52 plads af de 98 konkurrerende hold. Christoffer blev også bedste placeret Nordiske pilot, blandt de to danske, to svenske og en norsk pilot.

Efter de først 6-7  flyvninger lå de danske hold bedre placeret, men så satte trætheden ind og man begynder at lave små fejl. Og fejl koster, når man er oppe mod de bedste hold i verden. Og hver scoringsliste vidner om, at det er dygtige piloter alle samme. Man skulle helt ned på under 2 meter fra målet for at være sikker på, at det er et godt resultat. På flere flyvning lå over 50 % af alle markerkast inden for 10 meter. De danske hold lavede flere gode task resultater. 2012.08.26.3Christoffer scorede de maksimale 1000 point på task 8 med et markerkast på 1.67 meter på en Pilot Declared task den ene aften. Og begge hold leverede flere kast under 2 meter, også på gravity markerdrop.

Stævneleder David Levin satte ikke så spændende task, der var nogle enkelt 3D tasks, men ellers fyldte Hezitation Waltz, Judge Declare, Fly On og Fly In meget på tasksheeten. Dette stævne var et kombineret logger og observatør stævne. Inden for 100 meter af målene skulle markeren kastes, og uden for det blev man scoret på loggeren. At have observatører med har både fordele og ulemper. Vi havde observatører af svingende kvalitet, nogle var rigtig gode og andre mente, at de var rigtig gode :-) Men det skal også siges, at der var givet nogle tåbelige instruktioner til dem, blandt andet at markeren altid skulle GPS måles. Det betød da vi droppede en marker 0.66 meter fra målet, ville observatøren absolut tage både GPS koordinat på målet og markeren, hvilket jo er helt tosset når man tænker på GPS’ens måle usikkerhed.  Det er hyggeligt at møde observatørerne og mange af dem havde vi det rigtig sjovt sammen med. Vi havde flere amerikanske, to canadiske og en koreansk observatør, i alle aldre og størrelser.

Det var en blanding af fællesstartsteder og frit valg. Det var intet problem med selv at finde startsteder, amerikanerne bruger ikke hække, og har meget store grunde med græs på. 2012.08.26.5Og da de er venligheden selv var der ingen problemer med, at spørge om man måtte køre på og lette fra deres have eller grund. Alle var meget begejstret for at have balloner i baghaven. Det der også gjorde det let, var at vi kunne tale engelsk med lokalbefolkningen. Det er bare nemmere at spørge efter markejertilladelse på engelsk end ungarsk eller japansk, i hvert fald for os danskere. Der var visse røde PZ’er hvor vi ikke måtte flyve eller lande, men det var intet problem at vælge noget af alt det andet jord til at lette og lande. Normalt er røde PZ jo heste eller køer eller andre former for husdyr, der kan blive skræmt af lyden af brænderen. Men her var der også en rød PZ hvor der stod som begrundelse, at manden havde truet med at skyde efter balloner, ja på nogle punkter var man ikke i tvivl om at vi var i USA.

Så i dagene fra tirsdag til fredag morgen var vores dagsprogrammet meget enkelt. Klokken 06.15 startede ballon dagen officielt med morgenbriefing i den store Kellogs Arena. Battle Creek er kendt som ”The Cereal Capital”, morgenmadsprodukt byen, og det er her at Kellogs stammer fra, og stadig er det største firma. Men solen stod op kørte de 100 ballonbiler ud i landskabet for en flyvning i en time eller to. Så skulle markerne måles op og tilbage til stævnecentret for at aflevere observatør og logger for derefter at tanke, så var klokken allerede 11, og så retur til hotellet og lidt at spise og frem for alt en lur. Man kunne lige slappe af i 4 timer, før end at aftenbriefingen startede kl. 17.30, og så gik resten af aftenen med flyvning. Ja det var en rutine man hurtigt kom ind i, og som også betød at der ikke var tid til sightseeing. Så pilot og crew i kurven har fået set Michigan fra oven, og følgeholdene Michigans små landeveje, og ikke ret meget andet. 2012.08.26.4Men det er store lige og relativt pænt asfalterede veje, så her var ikke ligeså meget trængsel som der var i luften. Men når 100 balloner søger ned for at ramme inden for 1 meter på samme mål, så flyver de tæt, meget tæt. Og netop kampen om pladsen i luften er en af de største udfordringer for piloterne, dels pga at kunne score bedst, men mest pga flyvesikkerheden. Det er vigtigt at kurvene ikke rør andre ballonhylstre, da de måske kan rive hul. Og også at stige op eller flyve ned i en anden ballon kan være farligt. Så der skulle holde godt øje både frem og tilbage, op og ned når man fløj til og fra et mål. Der var heldigvis ingen uheld, men der var få balloner der fik små huller på deres balloner.

2012.08.26.1Det har været et godt stævne, med en masse flyvetid, en masse opgaver. Og de to danske hold har hygget og samarbejdet og står alle tilbage med en super god oplevelse. Vi fik også en særlig hilsen fra scenen under afslutningsceremonien, hvor chef arrangøren fremhævede de danske hold for at være professionelle med også meget imødekommende og hyggelige, og altid med et smil selv kl 06 hver morgen.

Resultater kan ses på http://www.balloonworlds2012.com/index.php/results

Billeder af de danske hold og balloner til VM kan ses her: https://picasaweb.google.com/100585483872631716661/FotoFraVMAfPalleVintherOlsen