Nyheder

DM i ballonflyvning 2013

2013.08.01En uges tid før DM indkaldte Henning til lidt træningsflyvning en lun sommeraften sammen med Camilla i hver deres ballon. Alle var ankommet til mødestedet og stod og snakkede hyggeligt – undtagen Camilla som kort efter kom blæsende ind på parkeringspladsen med sin ballontrailer. Hendes første kommentar: Er han ved at snyde!??

Og så er vi fremme ved dette års mesterskab, som var præget af et par generationer. Far og datter, Henning og Camilla Sørensen, stillede op i hver sin ballon. Jan Andersen og Tine Krongaard Stampe (far og datter) stillede op i samme ballon, med datter bag ”roret”.

Alle har jeg oplevet og kan kun sige: kedeligt har det ikke været! * * *

 

Der var som sædvanlig generalbriefing for piloter og derefter observatør tirsdag aften. Dejligt at hilse på gode kendinge blandt piloter og crew.

 

Igen var Dave Morgen og Brenda Howard hoppet på et fly fra England for at være stævneledelse sammen med Michael Bruun Pedersen og Danny Andersen. Camilla Johannesen var igen chefobservatør.

Min første pilot skulle være Philip Mundt. Men under stævnet var han udstyret med den endnu ufødte søn, Emil, der absolut nægtede at forlade sin mors gode trygge mave. Derfor blev jeg også ringet op af chef-observatør Camilla Johannesen allerede samme aften, og fik meddelt, at jeg var uden pilot onsdag morgen, eftersom Philip var ude af DM. Derfor kunne jeg samme aften planlægge med Hennings hold, at jeg var almindelig ”kurveslæber”. Det var da også helt underligt at sidde nede bag ved og lytte til briefing, uden at skulle foretage sig noget og se de andre bøjede over kort mv.

Dette år var det første år, hvor loggerne blev mere inddraget i konkurrencen. De fleste af konkurrencerne var med MMA (Marker Measuring Area). Det ville sige, at kom de ikke ind over målet med et diameter på 100-200 meter, ville de bare blive registreret med deres placering på loggeren og ikke behøve at smide markeren, med mindre det var Fly On, hvor koordinaterne for pilotens næste mål skal fremgå af markeren.

Onsdag 7. august

Der var denne morgen tale om fællesstart fra Levring Efterskoles sportsplads nordøst for Kjellerup. Her troppede vi op og betragtede vindmøllerne bag sportspladsen, hvor der var godt gang i propellerne men ellers rolige vindforhold på pladsen. Briefingen blev udsat et par gange mens flere af stævneledelsen ræsede rundt i landskabet for at finde et passende mål for et Judge Declared Goal, men bl.a. for mange kreaturer i området gjorde det lidt besværligt at finde en passende mark i rette retning.

Af en eller anden årsag havde man ikke fundet flagene til signalpoint, så en pind med en blå t-shirt gjorde det ud for et lilla flag! Det gav lidt forvirring.2013.08.29.2

Nogle af de, der ikke kan forholde sig i ro, spottede lynhurtigt nogle efterladte fodbolde i hegnet og fik således brændt noget energi af med at spæne rundt.

I ventetiden piloter, navigatører, observatører og andet godtfolk fordrev tiden ved … kunne mandskaberne muntre sig med at vippe en kurv og en hylsterpose ud på græsset og ellers genere hinanden kærligt, specielt mellem Henning og Camillas teams, hvor de havde stor morskab med at bilde hinanden historier på ærmet. En af dem måtte tjekke Camillas bil/trailer, om den nu var punkteret, som man ellers talte om på det modsatte hold.

Et par ultralette fly kom hen over pladsen, fløj lidt rundt og kiggede ned over os inden en helikopter også kom og blandede sig i lufttrafikken for at lande på pladsen ved siden af os, medbringende fotografer fra TV2. Pludselig blev der sagt go for flyvning, og ballonfolket fik hurtigt pakket det resterende ballonudstyr ud og helikopteren startede hurtigt op. Men lige så snart vi havde trukket hylstrene ud, så blev det hele afblæst. Vinden var taget til. Bagefter gik fotograferne rundt på pladsen. De fik et interview med Mogens Høeg om termik.

Om aftenen så det bedre ud, selv om det var overskyet. Der var lavet om i observatørlisten, så jeg var med igen. Denne gang hos Kim Larsen.

Piloterne skulle selv ud at finde startsted. Aftenens tasks: 1. Fly In, 2. Judge Declared Goal.

Der var rimelig meget skov i området, så det var lidt af en udfordring at finde et passende startsted med chance for at kunne komme over Fly In-målet.

Bremserne blev trådt i bund, da holdet spottede en flok balloner i en lysning i skoven ved et hus, og som var ved at blive pakket ud nede på en græsplæne ved et hus. Holdet blev hurtig enige om at dér ville de også være, så ned af en smal vej til en lille åben plads/græsplæne, hvor der nok kunne pakkes ballon ud på et areal svarende til et frimærke. Ejeren stod der også, en glad dame. Hun havde en fed aften! Vi fik hurtigt tilladelse til at starte fra stedet – men hun tilrådede os til at bruge en nærliggende eng hvor der også var et par andre balloner. Siden hørte jeg, at hun havde gået ved vejen da nogle af ballonfolket kom kørende med ild i øjnene i jagten på et stykke passende jord at starte fra, og fik etableret kontakt hvor hun sagde, at de kunne bare køre ned til hendes hus. Hun havde nok ikke drømt, at det meste af konkurrencefeltet skulle komme ræsende med lige så megen ild i øjnene (og brænderen) og belægge enhver kvadratmillimeter af hendes og naboernes græsplæne/gårdsplads med ballonstof, kurve, biler og crew der ræsede rundt. Og heller ikke at hun nærmest blev tromlet ned af piloter og observatører der spurgte om tilladelse, takkede og udbad sig hendes navn og adresse, mens hun selv forsøgte at få taget nogle billeder af hele cirkusset.

Kim & Co. fik pakket hurtigt ud sammen med et par svenske crews. Det var med at være på tæerne, så jeg fik ikke taget andet et par billeder. Afsted det gik. Peter Olsson fik nakket et træ undervejs fra starten.

Kim landede i en brak-eng med højt græs og ukrudt. Da han ikke var kommet inden for en MMA på 100 meter, havde han sine marker med hjem, og jeg skulle ikke støve rundt på en mark i jagten på dem. En glad familie dukkede op på en ATV, far med en flok småknægte. 2013.08.29.5Kim brugte god tid til at fortælle og vise frem for de fremmødte, indtil en af småknægtene blev stukket af en bi. Så var det ballonhalløj ikke sjovt længere.

En mand dukkede op og var åbenbart en slags journalist på en lokal avis, og var mere interesseret i en god historie fx om de svenskere, der var landet i nærheden, hvad de havde af problemer siden de var nødlandet! Han blev nok lidt skuffet over ikke at kunne bringe en dramatisk historie i lokalsprøjten….

Kim fik i øvrigt tjansen med at bakke bil og trailer ud på den nærliggende vej. Han er dygtig til bakke men stedet var lidt bøvlet, så vi fik da i den grad indåndet duften af brændt kobling på vej hjem til Gjern Feriecenter.

Vi var de første tilbage på centeret. Ikke engang stævneledelsen var nået tilbage, så der var mørkt og låst over det hele. Men de dukkede op, så jeg kunne blive debriefet og komme hjem til lun pizza på mit hold.

Torsdag 8. august

Flyvningen torsdag morgen blev aflyst pga. ballon-uvenligt vejr.

Der var arrangeret bueskydning og ridning for de interesserede i dagens løb i området. Den efterfølgende dag kunne flere fremvise blå mærker på armen efter bueskydningen.

Heldigvis blev det til flyvning om aftenen! Her kom jeg i kærlige hænder hos pilot Tina Kronborg Stampe og navigatør Jan Andersen. Og hvor skal man ellers diskutere tidsaldrene for sten-, bronze- og jernalder på turen ud?? Bare spørg Jan Andersen, som havde godt gang i internetforbindelsen på sin ipad for at divertere holdet med disse udmærkede oplysninger. Jeg sad mellem far og datter på udturen, ikke kedeligt. Tina gnæggede lidt over at der nok var payback i kurven for de gange Jan har stresset hende i hendes tid som navigatør.

Der var fællesstart på en mark nær Hinge Søbad, et meget smukt område. Tasks: 3. Judge Declared, Goal 4. Hesitation Walt,z 5. Fly On.

Æblet falder ikke langt fra stammen med hensyn til at gi’ den gas fra starten og flyve først. Derfor fløj Tina først – ganske som Jan er berømt for til mesterskaberne. Ikke så meget med at lurepasse på de andre eller stå og småsove i en skovkant! Det blev en flot aftenflyvning, hvor chaufføren fik lidt sved på panden for at komme først ud fra marken, mellem tilskuernes parkerede biler. Der blev også trådt til sømmet for at komme frem til målkrydsene. Et af stederne målte vi op, de øvrige to klarede målerteamet og den sidste med logger.

En flot aftenflyvning med en flot himmel ved solnedgang.

Landingen foregik langt nede på en stor høstet mark, men den flinke gårdejer anviste os rette vej ned til ballonen. Nedpakningen blev klaret hurtigt og tilbage til gårdejeren for at nyde en hurtig øl sammen med ham. Da vi kørte ud fra gårdspladsen, som en personbil med fuld fart, efterfulgt af et balloncrew. Manden parkerede bilen så den spærrede for os, og sprang ud og sagde et eller andet om at vi alle skulle tage det helt roligt og så rendte han hen til gårdejeren. Vi fandt aldrig ud af, hvad den øvelse gik ud på og spildte 5 min. med at stå og glo, mens mandspersonen rendte rundt og snakkede noget om en svensker, der manglede to balloner. Vi var enige om, da han endelig lod os køre, at han nok havde taget en forkert pille den dag.2013.08.29.4

Men sådan er ballonflyvning også – man møder mange forskellige typer!

På hjemturen fik vi i øvrigt en skideballe af Jan for at have glemt tidsaldrene for sten-, bronze- og jernalderen.

Det var nok ikke den aften jeg skulle have bestilt grillmad, efter som Sorring Grill lukkede 21.30 og jeg først kom hjem til holdet ved 23-tiden. At spise halvanden time gammel grillmad er lidt uspændende….

Men Lillian Chor på holdet fiksede noget lækker ovnmad de næste to aftener. Tak for det!!

Henning og Camillas hold var også kommet noget sent hjem, eftersom de alle mand havde rendt rundt i en kornmark med lommelygter i jagten på en marker, der ville lege gemmeleg. De fandt den heldigvis. Så der var kold grillmad til hele holdet.

Fredag 9. august

Morgens flyvning blev igen aflyst pga. ballon-uvenligt vejr.

Aftenen blev heldigvis til flyvevejr. Thomas Jøhnk var min pilot denne aften. Fælles startsted var fra en sportsbane i Virklund. Tasks: 6. Judge Declared Goal, 7. Judge Declared Goal, 8. Pilot Declared Goal. En 4. task – en Pilot Declared Goal – blev streget.

Majestætisk som altid steg ballonerne op og fløj i retning af Linå ved hovedvejen mellem Århus og Silkeborg.

En enkelt marker blev smidt undervejs og opmålt. Jeg takker for at den ikke var havnet i en kokage, som den mark ellers var rig på.

En af Philips folk, Morten, var med på holdet. 2013.08.29.6På hjemturen var der meget fis og ballade i bilen, eftersom Thomas havde godt gang i alle lokketonerne og -midler for at tilføje Morten til sit hold til det kommende EM i Polen, samt sende et par fornøjelige sms’er til Philip, der nok kunne give ham nogle bekymringer for antallet af crew på holdet i fremtiden. Og hvad med fremtidig børnefødselsdag under DM?

Det var som alle piloter og observatører var ankommet til centeret på samme tid, så der var godt gang i debriefingerne, som ikke tog så lang tid.

Lørdag 10. august

Vi var ikke tvivl om, at vejret uden for var noget uvenlig for balloner, når vi taler om vind og regnbyger den morgen. Men der kom ingen afmelding på sms, så vi stod lidt småundrende op til lidt hurtig morgenmad, nedstigning i sokker og flyvedragt og så ned til briefinglokalet, hvor vi snart efter blev sendt hjem i den endnu lune seng.

Aftenen tegnede ikke godt, men der kunne være en lille chance, så vi måtte vente tålmodigt et par gange mens stævneledelsen studerede diverse vejrdata. Et eller andet var gået galt i observatørplanlægningen, da min pilot denne aften var Camilla Sørensen.

I ventetiden var der drøftelser om fremtidens brug af loggere og fremtiden for observatørerne. Nogle er tilhænger af afskaffelsen af observatører og andre ikke. Men loggerne er kommet for at blive. Jeg kan godt mærke, at udfasningen af observatørens og dennes rolle er i gang. Det var også underligt, at ikke skulle opmåle så mange markere. Der manglede ligesom noget.

Når jeg skriver om dette års DM, kommer jeg altid til at tænke på andre års sjove eller mindre sjove oplevelser, hvor holdene og jeg har vadet rundt i sumpede marker, kigget på kirketage, kravlet i halmstakke, søgt i folks private haver i jagten på en marker. Kedeligt har det aldrig været og har også gerne givet en masse munter snak holdene imellem, når der skulle fortælles historier. Nu bliver det måske mere at køre fra A til B, samle piloten op og pakke sammen og så køre hjem? Men lad os se hvad fremtiden bringer. Vejrstudierne endte med, at Dave Morgen hev det sorte flag op. Den sidste flyvning var foretaget.

Circus Balloon Club havde arrangeret grill + kød og pølser til de interesserede, så mens de riggede grill til uden for lokalet, stod regnen ned i stænger. Så den aflysning var der vist ikke så meget at sige til.

Vi nød Lillians veltillavede mad og den gode rødvin og fejrede Hennings 7. plads, som vist er den dårligste placering i al hans tid som konkurrencepilot.

Søndag 11. august

2013.08.01.15Der var afslutning kl. 9.00 med morgenbrød givet af feriecenteret. Hertil spillede Polles New Orleans Jazz Band. Polle er indehaver af Bilernes Hus i Silkeborg, som havde sponsoreret to biler til Stævneledelsen, og derudover havde lyst til at gi’ nogle numre til vores afslutning.

Vinderen af dette års DM er Niels Hvid, efterfulgt af Christoffer Mundt og Kim Larsen.

2013.08.01.16Den bedst placerede var Peter Olsson fra Sverige.

Circus-pokalen blev ydet for moral til en fraværende pilot – Philip – på vegne af hans hold, da de bare kunnet være kørt hjem igen, da han meddeler at han alligevel ikke kommer til DM. Et par af dem indgik i stævneledelsen og var til god hjælp og andre fordelte sig på øvrige hold.

Henning Sørensen har fået lavet en pokal af kunstneren Else Oltmann og doneret den til DM – også kaldet Centimeterpokalen, eftersom den gives til den, der ved et DM laver det bedste resultat inden for 99 cm.

Henning måtte selv tage pokalen med hjem igen, eftersom han lavede det bedste resultat – 20 cm, efterfulgt af Christoffer Mundt og Kim Paamand. Christoffer kom med en længere udredning om, at målkrydset den aften var alt for glat og hans marker havde skøjtet rundt på det. Så næste år vil han have sandpapir på!

Under afslutningen kunne det så offentliggøres, at Philip langt om længe var blevet far til sønnen Emil natten til søndag.

Tak til alle for et godt DM – selv om vejret ikke var helt så ballonvenligt. Og så er Gjern Feriecenter et skønt sted, hvor ballonfolket kan samles – for slet ikke at tale om den omkringliggende skønne natur.