Nyheder

I ballon over Danmark


Fra den 15. august 2006 og fem dage frem var der mange balloner i luften over Randers. Det var deltagere i Dansk Ballonunions årlige Danmarksmesterskab. Samtidig fejredes unionens 25. års jubilæum. bl.a. ved at udgive bogen I BALLON over Danmark, som udkom under stævnet.

Men 25 år er en kort periode i ballonflyvningens historie. Den første opstigning med mennesker fandt sted allerede i 1783 i Frankrig. Senere - i 1806 - fandt den første bemandede opstigning sted i Danmark. Bogen fortæller derfor om de første danskere, som vovede sig op i lufthavet og om perioder, hvor ballonerne var folkeforlystelser og tiden frem til 1968, hvor en gruppe ballonentusiaster overværede en opstigning med varmluftballon i Tivoli. I 1981 var der så mange ballongrupper i Danmark, at der opstod et behov for en landsdækkende union, som nu har flere end 180 medlemmer, hvoraf ca. 50 er aktive piloter, der flyver 44 dansk registrerede balloner. Disse balloner beskrives i et afsluttende kapitel.

Bogen er ikke blot for entusiasterne i Dansk Ballonunion. Den beretter om de mange forskellige former for ballonflyvning, dels med gasballoner, men især med de nyere varmluftballoner. Siden 1968 har danske piloter fløjet over hele verden, og en så spændende form for flyvning har givet de danske piloter mange usædvanlige oplevelser. I bogen er der udvalgt hen ved 20 artikler, hvor piloter fortæller om sådanne oplevelser eller skildrer, hvordan det er at deltage i de store internationale stævner. Vore piloter ? man kalder dem også aeronauter ? fortæller om oplevelser ved Grønlands isbjerge, i Afrika mellem tornefyldte akacietræer eller om konkurrenceflyvninger, der netop i år har 100 års jubilæum. Her har danske piloter fra den tidligste tid hævdet sig blandt de bedste. Det er første gang, der præsenteres en samlet fremstilling af alle disse aktiviteter.

Men det er ikke alt. Mennesker vil konkurrere, måle deres dygtighed mod andre. Derfor er ballonflyvning ikke blot en hobby, men en sportsgren, hvor der afholdes danmarksmesterskaber, nordiske mesterskaber, europamesterskaber og verdensmesterskaber. Men mange vil indvende, at man ikke kan styre en ballon. Det er imidlertid en sandhed med modifikationer, idet vinden i forskellige højder blæser i forskellige retninger. Ved dygtig udnyttelse af disse vinde kan en dreven pilot styre sit fartøj henover et udlagt mål, selvom han eller hun starter ti kilometer fra målet. Der findes en lang række konkurrencetyper, som alle er baseret på den størst mulige beherskelse af ballonens højde og retning. Der er derfor en fascinerende organisation bag konkurrenceflyvning, som beskrives i bogen. Det er dette, som mesterskabet ved Randers i disse dage handler om. Den dygtigste får flest point og kåres til Danmarksmester med ret til at deltage i international konkurrencer for Danmark.

I BALLON over Danmark er den første samlede fortælling om hele dansk ballonflyvnings spændende historie fra 1783 til i dag, og sidst men ikke mindst er bogen en farverig beretning om et yderst fotogent emne; de store farvestrålende varmluftballoner, der enkeltvis eller i flok svæver over Danmark

Bogen kan købes hos unionens kasserer Vagn Sørensen, Niels Juelsgade 7, 8200 Århus N. Mailadresse:  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Prisen er kroner 248,- inkl. Moms plus porto og ekspeditionsgebyr.