I 1930 udkom der på Gyldendals Forlag en bog på dansk om den svenske luftskipper Salomon August Andrées ballonekspedition til Nordpolen i 1897.

Baggrunden for bogen var at man i august, samme år, havde fundet resterne af ekspeditionen, samt de tre døde deltagere på en øde ø i området øst for Svalbard.

Fundet var i sin tid en verdensnyhed, ikke mindst i kraft af at ekspeditionens triste skæbne var veldokumenteret qua flere filmruller blev fundet der havde overlevet i nærmere 33. år.

Bogrettighederne til materialet blev i vores del af verden erhvervet af Bonniers Forlag i Stockholm, og i USA af det navnkundige Hearst Forlag. Gyldendals bog er hel identisk med den svenske originaludgave. Bogen blev en bestseller som “julegave bog” i julen 1930. Den fandtes i to indbindinger, en billigere uden hård indbinding, samt en flot luksusindbinding i halvlæder.

De fleste balloninteresserede har på et tidspunkt stiftet bekendtskab med historien om Andrée. Historien har mange elementer, eventyr, vovemod, ulykke og ikke mindst overmod. Hele ekspeditionen var, set ud fra et dansk perspektiv, totalt mislykket, hvilket mine svenske venner sikkert er uenig i.

I Sverige betragtes Andrée i dag som en helt, hvilket han i min optik ikke er. Det mest positive jeg kan sige er at han blev et offer for sin samtid. Tænk, at han med to assistenter om bord troede at han i gasballon som den første kunne nå Nordpolen, og det med erfaring fra kun ni tidligere ballonflyvninger i bagagen. Med vore dages uddannelsesnorm ville han ikke en gang være halvfærdig som skipper!

Bogen er et rigtig godt grundlag for at forstå ekspeditionen, man kommer omkring hans tekniske forberedelser herunder ballonens konstruktion, startpladsen, flyvningen og hvad der skete efter landingen på drivisen. Der bruges også mange sider på at beskrive omstændigheder ved fundet af ekspetitionens lejr på Hvideøen i 1930. Det hele afsluttes med den storslagne bisættelse i Stockholm, hvor ekspeditionsdeltagerne fik samme æresbevisninger som var det en konge der var gået bort.

Bogen indeholder masser af fotos, tegninger samt landkort. Vil du grave dybere i denne spændende ballonhistorie, er første skridt at du erhverver denne, på mange måder, rigtig fine bog. Personlig er jeg meget fascineret, og ejer sikkert selv mere materiale om sagen end det Kongelige Bibliotek.

Bogen kan findes på nettet fra 100,- kr. til  250,- kr. alt efter stand og indbinding.

  • Format: 200 X 270 mm
  • Antal sider: 320